האם טסטוסטרון גורם לנשירת שיער?נשירת שיער היא דאגה נפוצה עבור אנשים רבים, ולעתים קרובות היא מובילה לשאלות לגבי הסיבות הבסיסיות שלה. נושא נפוץ הוא האם טסטוסטרון, הורמון המין הגברי העיקרי, ממלא תפקיד בנשירת שיער. במאמר זה, נתעמק בקשר המורכב בין טסטוסטרון לנשירת שיער, ונחקור את הצורות השונות של טסטוסטרון, צורת ההתקרחות והתפקיד המרכזי של דיהידרוטסטוסטרון (DHT) בנשירת שיער.
צורות שונות של טסטוסטרון
טסטוסטרון הוא הורמון חיוני שנמצא אצל גברים ונשים כאחד, למרות שהוא קיים ברמות גבוהות יותר אצל גברים. הוא ממלא תפקיד מרכזי בתפקודי גוף שונים, כולל התפתחות מאפיינים מיניים גבריים ושמירה על מסת שריר. טסטוסטרון קיים בצורות שונות, כל אחת עם השפעות שונות על הגוף.
ייתכן שתרצה גם לעיין במדריך שלנו ל"ילדים עם נשירת שיער" כאן.
ישנן שתי צורות עיקריות של טסטוסטרון: קשור ולא קשור. טסטוסטרון קשור קשור לחלבונים, ומגביל את פעילותו, בעוד שטסטוסטרון לא קשור, הידוע גם כטסטוסטרון חופשי, יכול ליצור אינטראקציה פעילה עם תאים בגוף. כאשר דנים בנשירת שיער, חיוני להבין שההשפעות של טסטוסטרון על זקיקי השיער מושפעות מההמרה של טסטוסטרון ל-DHT.
צורת קרחת
התקרחות גברית, או התקרחות אנדרוגנית, היא הצורה הנפוצה ביותר של נשירת שיער אצל גברים. דפוס זה של נשירת שיער מתחיל בדרך כלל עם נסיגת קו שיער ושיער דליל על הכתר, מה שמוביל בסופו של דבר להתקרחות חלקית או מלאה בחלק העליון של הראש. התקרחות נשית יכולה להתרחש גם, אם כי היא בדרך כלל מופיעה אחרת מאשר אצל גברים.
DHT: ההורמון מאחורי נשירת שיער
דיהידרוטסטוסטרון (DHT) הוא הורמון המופק מטסטוסטרון באמצעות פעולת אנזים הנקרא 5-אלפא רדוקטאז. DHT ממלא תפקיד קריטי בפיתוח מאפיינים מיניים גבריים במהלך ההתבגרות. עם זאת, זה גם האשם העיקרי מאחורי התקרחות גברית.
אולי תרצה גם לעיין במדריך שלנו ל"כדורי מינוקסידיל לנשירת שיער" כאן.
זקיקי שיער אצל אנשים עם נטייה גנטית לנשירת שיער רגישים להשפעות של DHT. כאשר DHT נקשר לקולטנים ספציפיים על זקיקי השיער, זה מפעיל תהליך הנקרא מזעור. תהליך זה גורם לזקיקי השיער להתכווץ בהדרגה, וכתוצאה מכך מחזורי צמיחת שיער דקים וקצרים יותר. עם הזמן, השיער הופך עד כדי כך שהוא לא יוצא יותר מהקרקפת, מה שמוביל להופעת התקרחות.
DHT ותנאים אחרים
מלבד תפקידו בנשירת שיער, DHT קשור גם להתפתחות של היפרפלזיה שפירה של הערמונית (BPH), מצב שבו בלוטת הערמונית גדלה, מה שעלול להוביל לבעיות בשתן. תרופות כמו פינסטריד ודוטאסטריד נרשמות כדי לעכב את ההמרה של טסטוסטרון ל-DHT, ובכך להקל על תסמיני BPH ועלול להאט את התקדמות נשירת השיער.
השאלה האם טסטוסטרון גורם לנשירת שיער? היא מורכבת ללא תשובה פשוטה. בעוד שהטסטוסטרון עצמו אינו האחראי הבלעדי לנשירת שיער, ההמרה שלו ל-DHT משחקת תפקיד מרכזי בהתפתחות של התקרחות גברית, ובמידה מסוימת, התקרחות נשית. גורמים גנטיים משפיעים באופן משמעותי על רגישות האדם ל-DHT, וקובעים את הסבירות והחומרה של נשירת שיער.